Arabica
Arabica, přesněji Kávovník arabský (Coffea arabica), pochází z dnešní Etiopie, ze které se rozšířila lidským přičiněním do celého světa. Roste ve vyšších nadmořských výškách (běžně v úrovni 600 - 2000 m.n.m.). Nadmořská výška je jedním z faktorů, které se významně podepisují na výsledné chuti kávy. Obecně s rostoucí nadmořskou výškou roste acidita, snižuje se množství kofeinu a také velikost úrody. Nelze ovšem říci, že káva vypěstovaná na níže položených plantážích by byla méně kvalitní. Má pouze jiný chuťový profil.
Obecně je arabica považována za kvalitnější než Robusta, ale takové srovnání je velice povrchní a nemusí být vždy pravdivé. Jednoznačně má však jinou chuť. Charakteristickou vlastností arabiky je acidita, která je v chuti důležitá, protože je znakem čerstvosti a správného zpracování kávy od sběru kávové třešně až po samotnou přípravu. Mnoho lidí si ji oblíbilo také proto, že má arabica zhruba poloviční množství kofeinu oproti robustě. Je tedy jemná jak v chuti a vůni, tak i v účincích.