Indonesia Sumatra Sesongot Gayo Rakyat Farm, Anaerobic honey
Kód: 5441/ZRN 5441/250 5441/251 5441/252 5441/253 5441/254 5441/255 5441/1 K Zvolte variantuDetailní popis produktu
Představujeme vám výjimečnou kávu z indonéské Sumatry, která Vás okouzlí svou komplexní chutí a příběhem farmáře, pro kterého je káva celoživotní vášní.
Příběh Aulii Kahfiho a Housenky Sesongot
Za touto kávou stojí Aulia Kahfi, mladý a podnikavý farmář, který měl vždy vášeň pro výběrovou kávu. Aulia zdědil farmu Rakyat po své rodině, ale jeho cesta ke kávě byla klikatá. Jelikož o speciální kávu nebyl v jeho mládí zájem, živil se nějakou dobu těžbou a prodejem vesuvianitu, drahokamu, který se často nachází v blízkosti sopek.
Dnes se však s plnou silou věnuje kávě a rozšiřuje své podnikání. Od sousedních farmářů nakupuje kávové třešně pomocí staré dodávky nebo auta svého přítele. Kávu, kterou Aulia vypěstoval či přikoupil, na své farmě také zpracovává . Své experimentální loty pojmenoval „Sesongot“ – podle překrásné housenky, která je v Gayo endemická a běžně se vyskytuje na kávovnících.
Unikátní zpracování Anaerobic Honey
Aulia Kahfi dosáhl unikátní chuti své kávy díky speciální metodě zpracování, tzv. anaerobic honey. Zralé třešně se sbírají ručně a fermentují v několika fázích. Po 24hodinové fermentaci, louhování a následném loupání následuje klíčový krok: druhá fermentace trvající 3 až 7 dní. Teprve poté se zrna i s částí dužiny (tzv. honey) suší na terasách po dobu 12 až 25 dnů. Tento pečlivý, vícefázový proces zajišťuje komplexní a výrazný chuťový profil. O tom, že Aulia Kahfi je mistr svého oboru, svědčí i 9. místo v prestižní soutěži Sumatra Prestige Cup v roce 2019.
Indonésie: Málo známá kávová velmoc
Indonésie má bohatou historii pěstování kávy, ačkoliv bývala na trhu výběrové kávy přehlížena. Dnes je většina farem malá (průměrně 0,5 až 2,5 hektaru) a farmáři často pěstují kávovníky společně se zeleninou, kukuřicí a ovocem, které tvoří podstatnou část rodinné stravy. Indonésie je proslulá především svou zvláštní metodou zpracování Wet-Hulling (giling basah), která se zrodila v Acehu. Tato metoda je zde oblíbená, protože farmáři dostanou dříve zaplaceno a vzhledem k podnebí (vysoká vlhkost a nepředvídatelné srážky) hrozí menší riziko než při sušení, které je zde pomalé a obtížné.
Oblast: Bebesen
Farmář: Aulia Kahpi
Farma: Rakyat Farm
Káva vypěstována: farma Rakyat a asi 15 sousedních pěstitelů s velikostí farmy průměrně 1 ha
Sklizeň: 2025/26
Nadmořská výška: 1300 - 1600 m.n.m.
Odrůda: Abyssinia, Ateng, Caturra, Gayo, Timtim, Typica (Arabica)
Zpracování: Anaerobic Honey
Kvalita: Grade 1
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Káva z Asie a Oceánie |
|---|---|
| Záruka: | 1 rok |
| Odrůda kávy: | Arabica |
| Stupeň pražení kávy: | Středně pražená |
| Země původu: | Indonésie |
| Zpracování kávy: | Anaerobic Honey |
| ? Vůně před zalitím: | Kakao, broskev. |
| Vůně po zalití: | Kakao, skořice. |
| ? Chuť: | Pomeranč, broskev, mandarinka, papája, červené jablko se skořicí, černá čokoláda, třtinový cukr. Velmi rozmanitá, přitom vyvážená s vyšší sladkostí, nižší hořkostí a nižší aciditou. |
| ? Dochuť: | Kakao, broskev. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
| Výrobní společnost : | BotaCoffee s.r.o. |
|---|---|
| Adresa : | Antonína Procházky 23/24, 62300 Brno, Czech Republic |
| E-mail : | info@botacoffee.cz |




