Medové zpracování kávy - Honey
Medové zpracování kávy - Honey, je způsob zpracování kombinující metody washed i natural. V chuti těchto káv je často výraznější tělo a vyšší sladkost s medovým nádechem.
V první fázi po sklizni se kávové třešně ve vodní lázni vytřídí. Kvalitní a zralá zrnka klesnou ke dnu jako první, nezralé a defektní kávové třešně plavou nebo klesají pomaleji. Díky tomu se mohou dále zpracovávat jen kvalitní kávové třešně. Ty se následně zbaví slupky a částečně i dužiny. Následně jsou kávová zrna sušena na slunci obdobně jako u zpracování kávy mokrou (washed) metodou. U Honey metody je velmi důležité pravidelné prohrabávání a otáčení kávy s dužinou při schnutí a to i několikrát do hodiny. Pravidelné otáčení je velmi důležité hlavně v první fázi schnutí, aby nedošlo k hnilobě a tvorbě plísní. Káva se takto suší zpravidla na zvýšených lůžkách (nebo také afrických lůžkách). Na noc se zakrývá před rosou a případně proti dešti. Po vysušení se odstraní zaschlá dužina a káva může putovat do pražíren kávy. Spotřeba vody při této metodě zpracování je malá.
Semi-washed a honey zpracování kávy jsou dvě různé metody zpracování kávových zrn, ale jsou si velmi podobné a někdy se mohou zaměňovat.
Oba procesy zahrnují odstranění vnější vrstvy kávových plodů pomocí depulperu a následné částečné omytí vodou. Rozdíl mezi nimi spočívá v způsobu, jakým jsou zrna sušena.
Při semi-washed zpracování jsou zrna kávy obvykle sušena na slunci nebo v sušičkách na farmách, dokud se nevytvoří suchá zrna. Tento proces vytváří výslednou kávu s plnějším tělem a výraznějším chuťovým profilem.
Honey zpracování kávy však zahrnuje sušení zrn s nějakým množstvím ovoce stále připojeného k nim. V závislosti na množství ovoce, které zůstává na zrně, může být honey káva rozdělena do kategorií jako white honey (bílý med), yellow honey (žlutý med) a red honey (červený med). Tento proces dává kávě sladší a ovocnější chuť a větší komplexitu.
Honey zpracování může být také považováno za druh semi-washed zpracování, ale s větším množstvím ovoce zachovaného na zrně. Rozdíl mezi nimi tedy spočívá v množství ovoce, které zůstává na zrně během sušení.