Africká káva zpracovaná mokrou (washed) metodou

4 položek celkem
Uganda AA Bugisu 2023 z pražírny kávy BotaCoffee
Novinka
Uganda AA Bugisu 2023 (250g)
Skladem - upražíme po objednání
od 217 Kč bez DPH
od 249 Kč

Tato káva má výraznější tělo a střední hořkost s minimální aciditou, její chuť je charakteristická oříškovými a mléčně čokoládovými tóny. Vůně kávy je sladce nugátová, kořeněná,...

4556/ZRN
Káva Tanzania AA South Mbeya 2023 z pražírny kávy BotaCoffee
Novinka
Tanzania AA South Mbeya 2023 (250g)
Skladem - upražíme po objednání
od 269 Kč bez DPH
od 309 Kč

Kávu z Tanzánie definuje v chuti její džusový charakter se střední až vyšší jiskrnou aciditou. Svěží dojem umocňují ovocné tóny vodního melounu, borůvek a hroznů....

4562/ZRN
Uganda AA Bugisu 2023 z pražírny kávy BotaCoffee
Novinka
Uganda AA Bugisu 2023 (1kg)
Skladem - upražíme po objednání
782 Kč bez DPH
899 Kč

Tato káva má výraznější tělo a střední hořkost s minimální aciditou, její chuť je charakteristická oříškovými a mléčně čokoládovými tóny. Vůně kávy je sladce nugátová, kořeněná,...

4565/ZRN
Káva Tanzania AA South Mbeya 2023 z pražírny kávy BotaCoffee
Novinka
Tanzania AA South Mbeya 2023 (1kg)
Skladem - upražíme po objednání
990 Kč bez DPH
1 139 Kč

Kávu z Tanzánie definuje v chuti její džusový charakter se střední až vyšší jiskrnou aciditou. Svěží dojem umocňují ovocné tóny vodního melounu, borůvek a hroznů....

4571/ZRN

Washed neboli mokré zpracování kávy.
Po sklizni se kávové třešně promývají ve vodní nádrži. Kvalitní a zralé plody jsou nejtěžší a snadno se oddělí od poničených, nezralých a defektních zrn. Po prvotním vytřídění se kávové třešně oloupou na speciálních strojích. Oloupaná zrna se umístí do fermentačních nádrží, kde dochází ke kvašení dužiny. Délka fermentace závisí na teplotě, množství cukrů v dužině a mnoha dalších faktorech. Zpravidla netrvá déle než den a půl. Po ukončení fermentace jsou kávová zrnka již bez dužiny a je potřeba je usušit. Kávová zrnka se mohou sušit na slunci položená na betonové či kamenné zemi, na terasách, zvýšených ložích, popřípadě v sušičkách. Proces sušení je podobný jako u zpracování kávy natural. Zrna se musí obracet, chránit před okolní vlhkostí (déšť, rosa).
Tento způsob zpracování kávy je velmi náročný na spotřebu vody (kolem 100-150 l vody na 1 kg kávy), také fermentační nádrže se musí pravidelně čistit a vše udržovat v čistotě.
Výhodou je čistší chuť kávy, vyšší acidita, ovocnější tóny. Také oddělení defektních zrn v prvotní části procesu.