Káva z Asie a Oceánie zpracovaná medovou (Honey) metodou

Medové zpracování kávy - Honey, je způsob zpracování kombinující metody washed i natural. V chuti těchto káv je často výraznější tělo a vyšší sladkost s medovým nádechem.
V první fázi po sklizni se kávové třešně ve vodní lázni vytřídí. Kvalitní a zralá zrnka klesnou ke dnu jako první, nezralé a defektní kávové třešně plavou nebo klesají pomaleji. Díky tomu se mohou dále zpracovávat jen kvalitní kávové třešně. Ty se následně zbaví slupky a částečně i dužiny. Následně jsou kávová zrna sušena na slunci obdobně jako u zpracování kávy mokrou (washed) metodou. U Honey metody je velmi důležité pravidelné prohrabávání a otáčení kávy s dužinou při schnutí a to i několikrát do hodiny. Pravidelné otáčení je velmi důležité hlavně v první fázi schnutí, aby nedošlo k hnilobě a tvorbě plísní. Káva se takto suší zpravidla na zvýšených lůžkách (nebo také afrických lůžkách). Na noc se zakrývá před rosou a případně proti dešti. Po vysušení se odstraní zaschlá dužina a káva může putovat do pražíren kávy. Spotřeba vody při této metodě zpracování je malá.

Semi-washed a honey zpracování kávy jsou dvě různé metody zpracování kávových zrn, ale jsou si velmi podobné a někdy se mohou zaměňovat.
Oba procesy zahrnují odstranění vnější vrstvy kávových plodů pomocí depulperu a následné částečné omytí vodou. Rozdíl mezi nimi spočívá v způsobu, jakým jsou zrna sušena.
Při semi-washed zpracování jsou zrna kávy obvykle sušena na slunci nebo v sušičkách na farmách, dokud se nevytvoří suchá zrna. Tento proces vytváří výslednou kávu s plnějším tělem a výraznějším chuťovým profilem.
Honey zpracování kávy však zahrnuje sušení zrn s nějakým množstvím ovoce stále připojeného k nim. V závislosti na množství ovoce, které zůstává na zrně, může být honey káva rozdělena do kategorií jako white honey (bílý med), yellow honey (žlutý med) a red honey (červený med). Tento proces dává kávě sladší a ovocnější chuť a větší komplexitu.
Honey zpracování může být také považováno za druh semi-washed zpracování, ale s větším množstvím ovoce zachovaného na zrně. Rozdíl mezi nimi tedy spočívá v množství ovoce, které zůstává na zrně během sušení.

2 položek celkem
Káva India Malabar AA Monsooned z pražírny BotaCoffee v balení 250g
Minimální acidita Tmavě pražená
India Malabar AA Monsooned
Skladem - upražíme po objednání
od 85 Kč bez DPH
od 95 Kč

Specifická chuť této kávy vznikla díky působení monzunových dešťů. Je silná, hořká, bez acidity, s jemnými mandlovými tóny. Má výraznou, kořeněnou, lehce tabákovou vůni. Je...

+ další
5130/ZRN
Káva Arabika India Plantation AA Little Flower z pražírny BotaCoffee balená 250g
Minimální acidita Středně pražená
India Plantation AA Little Flower 2024
Skladem - upražíme po objednání
od 79 Kč bez DPH
od 89 Kč

Káva z rodinné farmy se sladkou bohatou chutí s tóny marcipánu, nugátu a oříšků. Její lehkou čokoládovou hořkost doplňuje minimální acidita. Má lákavou vůni hořké čokolády,...

+ další
5237/ZRN