Africká káva zpracovaná polomokrou (semi-washed) metodou

Zpracování kávy semi-washed (polosušené) je metoda zpracování kávových zrn, která se často používá v zemích Latinské Ameriky a Afriky. Tento proces se nazývá také "honey" nebo "pulped natural".
Při zpracování semi-washed kávy jsou nejprve odstraněny vnější vrstvy kávových plodů pomocí depulperu. Poté jsou zrna částečně omyta vodou, aby se odstranily zbylé zbytky ovoce a slupky. Zrna jsou pak vysušena na slunci nebo sušičkách na kávových farmách, čímž se vytvoří suchá kávová zrna.
Tento proces je nazýván "semi-washed" (polosušený), protože zrna nejsou v plné míře očištěna od ovoce jako při suchém zpracování (natural) a nejsou také plně omyta jako při mokrém zpracování (washed).
Káva zpracovaná semi-washed má obvykle plnější tělo a výraznější chuťový profil než káva zpracovaná suchým způsobem, ale zároveň je méně kyselá než káva zpracovaná mokrým způsobem.
Semi-washed a honey zpracování kávy jsou dvě různé metody zpracování kávových zrn, ale jsou si velmi podobné a někdy se mohou zaměňovat.
Oba procesy zahrnují odstranění vnější vrstvy kávových plodů pomocí depulperu a následné částečné omytí vodou. Rozdíl mezi nimi spočívá v způsobu, jakým jsou zrna sušena.
Při semi-washed zpracování jsou zrna kávy obvykle sušena na slunci nebo v sušičkách na farmách, dokud se nevytvoří suchá zrna. Tento proces vytváří výslednou kávu s plnějším tělem a výraznějším chuťovým profilem.
Honey zpracování kávy však zahrnuje sušení zrn s nějakým množstvím ovoce stále připojeného k nim. V závislosti na množství ovoce, které zůstává na zrně, může být honey káva rozdělena do kategorií jako white honey (bílý med), yellow honey (žlutý med) a red honey (červený med). Tento proces dává kávě sladší a ovocnější chuť a větší komplexitu.
Honey zpracování může být také považováno za druh semi-washed zpracování, ale s větším množstvím ovoce zachovaného na zrně. Rozdíl mezi nimi tedy spočívá v množství ovoce, které zůstává na zrně během sušení.

3 položek celkem
Pražená káva BotaCoffee Congo Kawa Kabuya balení 250 g
Novinka Vyšší acidita Světle pražená
Congo Kawa Kabuya
Skladem - upražíme po objednání
od 240 Kč bez DPH
od 269 Kč

Plnější tělo s tóny švestek a ostružin, vyšší acidita a střední kakaová hořkost. Vůně je svěží, ovocná s nádechem bobulovitého ovoce.

5219/250/ZRN
BotaCoffee Uganda AA Bugisu 2023 z pražírny kávy BotaCoffee v balení 250g
Novinka Minimální acidita Středně pražená
Uganda AA Bugisu 2024
Skladem - upražíme po objednání
od 231 Kč bez DPH
od 259 Kč

Má výraznější tělo a střední hořkost s minimální aciditou s nádechem zeleného jablka, její chuť je výrazně oříšková . Vůně kávy nese tóny koření a sušených švestek.

5240/250
250g balení kávy BotaCoffee Ethiopia Legesse Borsamo
Střední acidita Středně pražená
Ethiopia Legesse Borsamo Nensebo Natural 2023
Skladem - upražíme po objednání
od 338 Kč bez DPH
od 379 Kč

Vyvážená single farm káva s omamnou vůní koření a sušeného ovoce. V chuti je velmi jemná, smetanová, s nižší hořkostí a jemnou aciditou. Dominují zde tóny černého čaje, čokolády...

5115/250