Africká káva zpracovaná medovou (Honey) metodou

Medové zpracování kávy - Honey, je způsob zpracování kombinující metody washed i natural. V chuti těchto káv je často výraznější tělo a vyšší sladkost s medovým nádechem.
V první fázi po sklizni se kávové třešně ve vodní lázni vytřídí. Kvalitní a zralá zrnka klesnou ke dnu jako první, nezralé a defektní kávové třešně plavou nebo klesají pomaleji. Díky tomu se mohou dále zpracovávat jen kvalitní kávové třešně. Ty se následně zbaví slupky a částečně i dužiny. Následně jsou kávová zrna sušena na slunci obdobně jako u zpracování kávy mokrou (washed) metodou. U Honey metody je velmi důležité pravidelné prohrabávání a otáčení kávy s dužinou při schnutí a to i několikrát do hodiny. Pravidelné otáčení je velmi důležité hlavně v první fázi schnutí, aby nedošlo k hnilobě a tvorbě plísní. Káva se takto suší zpravidla na zvýšených lůžkách (nebo také afrických lůžkách). Na noc se zakrývá před rosou a případně proti dešti. Po vysušení se odstraní zaschlá dužina a káva může putovat do pražíren kávy. Spotřeba vody při této metodě zpracování je malá.

Semi-washed a honey zpracování kávy jsou dvě různé metody zpracování kávových zrn, ale jsou si velmi podobné a někdy se mohou zaměňovat.
Oba procesy zahrnují odstranění vnější vrstvy kávových plodů pomocí depulperu a následné částečné omytí vodou. Rozdíl mezi nimi spočívá v způsobu, jakým jsou zrna sušena.
Při semi-washed zpracování jsou zrna kávy obvykle sušena na slunci nebo v sušičkách na farmách, dokud se nevytvoří suchá zrna. Tento proces vytváří výslednou kávu s plnějším tělem a výraznějším chuťovým profilem.
Honey zpracování kávy však zahrnuje sušení zrn s nějakým množstvím ovoce stále připojeného k nim. V závislosti na množství ovoce, které zůstává na zrně, může být honey káva rozdělena do kategorií jako white honey (bílý med), yellow honey (žlutý med) a red honey (červený med). Tento proces dává kávě sladší a ovocnější chuť a větší komplexitu.
Honey zpracování může být také považováno za druh semi-washed zpracování, ale s větším množstvím ovoce zachovaného na zrně. Rozdíl mezi nimi tedy spočívá v množství ovoce, které zůstává na zrně během sušení.

8 položek celkem
Pražená káva z pražírny BotaCoffee Rwanda Bourbon Muteteli v balení 250 g
Novinka Minimální acidita Světle pražená
Rwanda Bourbon Muteteli
Skladem - upražíme po objednání
od 97 Kč bez DPH
od 109 Kč

Představte si šťavnatý pomeranč a černý rybíz, obalené v sametové čokoládě a jemném karamelu. Přesně tak chutná naše Rwanda Muteteli. Je svěží, ovocná s nižší aciditou a...

+ další
5351/ZRN
Káva Kenya AA Plus Kijani Kiboko z pražírny BotaCoffee v balení 250 g
Vyšší acidita Světle pražená
Kenya AA Plus Kijani Kiboko 2024
Skladem - upražíme po objednání
od 94 Kč bez DPH
od 105 Kč

Džusová, hladká chuť s ovocnými tóny višňové marmelády a borůvek. Vyšší citrusová acidita je harmonicky doplněná střední hořkostí a také nižší sladkostí. Její bohatá ovocná vůně...

+ další
5139/ZRN
Káva Ethiopia Yirgacheffe Biri Chereka 2024 z pražírny BotaCoffee v balení 250 g
Vyšší acidita Světle pražená
Ethiopia Yirgacheffe Biri Chereka 2024
Skladem - upražíme po objednání
od 97 Kč bez DPH
od 109 Kč

Hladké jemné tělo skrývá vyšší medovou sladkost a střední až vyšší aciditu s nádechem citronu a limetky. Nízkou hořkost provází tóny černého čaje. Vůně této etiopské kávy je...

+ další
5267/ZRN
Káva Ethiopia Yirgacheffe Konga z pražírny BotaCoffee v balení 250 g
Novinka Střední acidita Světle pražená
od 97 Kč bez DPH
od 109 Kč

Lehká, svěží káva s nádechem broskve a ibišku. Celkově čajový charakter chuti v tónech darjeelingu definuje nízká hořkost, střední sladkost a střední acidita. Má svěží vůni...

+ další
5399/ZRN/70
Káva Tanzania Edelweiss Estate z praírny BotaCoffee v balení 250 g
Vyšší acidita Světle pražená
Tanzania Edelweiss Estate 2024
Skladem - upražíme po objednání
od 97 Kč bez DPH
od 109 Kč

Ovocná symfonie s tóny černého rybízu a angreštu, doplněná čajovým až vinným charakterem chuti. Střední až vyšší sladkost a střední až vyšší ovocnou aciditu...

+ další
5273/ZRN
BotaCoffee Uganda AA Bugisu 2023 z pražírny kávy BotaCoffee v balení 250g
Minimální acidita Středně pražená
Uganda AA Bugisu 2024
Skladem - upražíme po objednání
od 85 Kč bez DPH
od 95 Kč

Má výraznější tělo a střední hořkost s minimální aciditou s nádechem zeleného jablka, její chuť je výrazně oříšková . Vůně kávy nese tóny koření a sušených švestek.

+ další
5240/ZRN
Degustační sada "Pytel káv z Afriky"
Novinka Střední acidita Vyšší acidita
Degustační sada - Pytel káv z Afriky
Skladem - upražíme po objednání
383 Kč bez DPH
429 Kč

Hledáte netradiční dárek pro kávového nadšence? Náš dárkový jutový pytlík s africkými zrnkovými kávami je přesně to, co hledáte. Obsahuje tři 70g balení vybraných afrických...

5293
Degustační sada "Pytel káv z Asie a Oceánie"
Novinka
429 Kč –6 %
Degustační sada - Pytel káv z Asie a Oceánie
Skladem - upražíme po objednání
356 Kč bez DPH
399 Kč

Ochutnejte unikátní výběr čerstvě pražených káv z daleké Asie a Oceánie. Dárkový pytlík je plný překvapivých chutí – od čokoládových tónů po ovocnou svěžest. Díky...

5383