Rwanda Nyakarenzo Cup of Excellence 2018 (1kg)
Detailní popis produktu
Nyakarenzo leží v okrese Rusizi, v nejzápadnějším regionu Rwandy. Region hraničí s DR Kongo a Burundi a má pobřeží podél slavného jezera Kivu. Nyakarenzo leží v blízkosti přírodního lesa Cyamudongo v průměrné výšce přes 1900 m.n.m.
Samotná farma, kde se káva zpracovává, leží podstatně níže než kávové plantáže. Díky tomu se farmářům jednodušeji dopravuje sklizeň ke zpracování a také to umožňuje přísun horské vody z okolních říček. Farma není vystavena tolik slunečnímu svitu jako samotné plantáže a káva se suší déle a rovnoměrněji.
Jak se můžete přesvědčit z fotek ze zpracovatelské stanice, prostoru pro sušení kávy zde není mnoho a samotná stanice je celkem malá, takže se zaměřují výhradně na kvalitu a ne na kvantitu. I díky menšímu objemu je kontrola celého procesu zpracování podstatně jednodušší.
Samotné zpracování kávy probíhá ve večerních hodinách, kdy zemědělci přináší sklizenou kávu. Proces probíhá klasickou mokrou metodou s fermentací ve vodní lázni po dobu 12 - 24 hodin podle počasí. Káva poté pochází promývacím a třídícím kanálem. Ten funguje tak, že kávu unáší voda a nejtěžší zrna klesnou jako první ke dnu. Nejlehčí zrna klesají ke dnu až ke konci kanálu. Tím se káva třídí do 5 kvalitativních šarží. Pro tuto kávu byla vybrána jen nejlepší (nejtěžší) zrna.
V průběhu sezony zpracovatelská stanice zaměstná zhruba 100 lidí z toho přibližně 70 % žen. Kávu zde zpracovává necelých 550 farmářů, kteří vlastní celkem 107 tisíc kávovníků. Speciálně pro soutěž Cup of Excellence připravili s několika nejlepšími farmáři z okolí to nejlepší, co dokáží vypěstovat a zpracovat.
Tento mikrolot dostal od samotné sklizně maximální možnou péči. V Nyakarenzo otestovali přes 100 nejlepších káv, které mají a vybrali tu nejlepší, kterou porota ocenila v národním kole jako nejlepší. Následuje další kolo, kde se sejde kolem 20 expertů na kávu z celého světa a vybrali tuto kávu (lot 28) jako vítěze Cup od Excellence 2018 ve Rwandě s ohodnocením 87 body (cup points).
Káva byla uznána za nejlepší kávu ve Rwandě pro rok 2018. Což je pro farmáře obdoba výhry v loterii. Tato káva se totiž pomocí Cup of Excellence prodává v mezinárodní online aukci a její cena je podstatně vyšší než ostatní (i velmi dobré) kávy. Díky tomu dostane zemědělec velmi dobře zaplaceno.
Země: Rwanda
Umístění: Rusizi District - Western province
Kvalita: Cup of Excellence 2018 lot 28
Washing station: Nyakarenzo Fotky zde
Pěstitelé: Nejlepší pěstitelé z okolí farmy
Odrůda: Bourbon
Datum sklizně: 2018
Nadmořská výška: 1700 - 1900 m.n.m.
Zpracování: Washed a sušení na stolech.
Doporučení na espresso:
Množství kávy: 10 g.
Teplota vody: 93°C.
Tlak: 9 bar.
Doba extrakce: 25-30 s.
Výsledný objem: 25-30 g.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva z Afriky |
---|---|
Záruka: | 1 rok |
Množství: | 1 kg |
Odrůda kávy: | Arabica |
? Vůně před zalitím: | Hutná, sladká, kořeněná. |
Vůně po zalití: | Citrus, pomeranč. |
? Chuť: | Rooibos, pomeranč, meloun, menší hořkost, jiskrná střední acidita. |
? Dochuť: | Ovocná, decentní. |
? Cena / porce (7 g): | od 10,493 Kč (včetně DPH) |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Výrobce: BotaCoffee s.r.o.
Ant. Procházky 23/24
62300 Brno
Czechia