India Malabar AA Monsooned (250g)

229 Kč 239 Kč 239 Kč 239 Kč 239 Kč 239 Kč od 229 Kč 199 Kč bez DPH 208 Kč bez DPH 208 Kč bez DPH 208 Kč bez DPH 208 Kč bez DPH 208 Kč bez DPH od 199 Kč bez DPH 916 Kč / 1 kg 956 Kč / 1 kg 956 Kč / 1 kg 956 Kč / 1 kg 956 Kč / 1 kg 956 Kč / 1 kg
Skladem - upražíme po objednání Skladem - upražíme po objednání Skladem - upražíme po objednání Skladem - upražíme po objednání Skladem - upražíme po objednání Skladem - upražíme po objednání Zvolte variantu
Mletí kávy
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
7.12.2021 7.12.2021 7.12.2021 7.12.2021 7.12.2021 7.12.2021 Zvolte variantu

Silná, hořká, decentně mandlová, bez acidity.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Monzunová káva je vlastně spíše nehoda než něco plánovaného. Stalo se to v dobách, kdy spojení mezi Evropou a Indií překonávaly plachetnice, které ještě musely plout kolem Afriky (okolo Mysu dobré naděje). Káva, která se plachetnicemi přepravovala, byla často vystavená veliké vlhkosti a prudkým větrům a díky dřevěným trupům lodí zde vznikaly velice specifické klimatické podmínky. Na ty se podepsala i mnohdy značná změna teploty v průběhu dlouhé plavby. Když plavba trvala podle počasí i několik měsíců, měly tyto extrémní podmínky na kávu určitý vliv. Kávová zrna byla odbarvená a nabobtnaná. O to větší překvapení bylo v Evropě, když se káva dovezla. Byla totiž jiná než většina ostatních. Méně acidity, větší tělo, celkově komplexní a jakoby „kávovější“. Netrvalo to dlouho a monzunová káva se stala velice vyhledávanou v celé Evropě.
Dnes se tato káva již pomocí plachetnic nepřepravuje a díky Suezskému průplavu trvá cesta podstatně kratší dobu, a tak bylo potřeba simulovat podmínky, kterým byla tehdy vystavena, a to se naštěstí farmářům v Indii velice dobře podařilo. Ručně sklizená káva se zpracovává nejčastěji mokrou cestou a následně se nechá ve speciálně zkonstruovaných otevřených skladech po dobu cca 12-16 týdnů. Tyto sklady se nacházejí ve městě Mangalore, na pobřeží zvaném Malabar. V období monzunu se díky monzunovým větrům a dešťům takto simuluje plavba plachetnicí, která tehdy trvala až 6 měsíců. Káva v této fázi musí být velice pečlivě kontrolována, aby nepodlehla plísni. Pro tento proces se káva pěstuje v regionu Karnataka v jihozápadní Indii.
Káva se takto produkuje v kvalitě AA i A, v odrůdách jak arabiky, tak robusty.

Tato káva je přímo ideální pro milovníky kávy s mlékem, jelikož si i po přidání velkého množství mléka, nápoj udrží charakteristickou kávovou chuť.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva z Asie a Oceánie
Záruka: 1 rok
Množství: 250 g
Odrůda kávy: Arabica
Země původu: Indie
Zpracování kávy: Washed
? Vůně před zalitím: Velice silná, kořeněná, lehce tabáková.
Vůně po zalití: Silná, pronikavá, sladce kořeněná.
? Chuť: Silná, hořká, decentně mandlová, bez acidity.
? Dochuť: Trpce hořká.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
5
5x
4
1x
3
1x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
MO Avatar autora | 29.6.2020
U nás aktuálně nejoblíblíbenější, opravdu výrazná i s mlékem.
5
SL Avatar autora | 7.12.2019
Velmi. Káva bez kyselosti, příjemně hořká. výběr kávy proveden po testu cca 15 odrůd z Afriky. Již. a stř. Ameriky a indomalajského prostoru.
4
K Avatar autora | 17.4.2019
Budu teprve testovat .
5
LS Avatar autora | 7.3.2019
Vynikající, výrazná, plná chuť - sladce hořká
3
JS Avatar autora | 3.3.2019
Mám rád výraznější chuť. Splňuje, co slibuje, ale docela nevýrazně. Zůstanu u svého.
5
SL Avatar autora | 19.6.2018
Budu teprve testovat .
5
F Avatar autora | 24.3.2015
Skvelá káva.