Káva z Asie a Oceánie zpracovaná medovou (Honey) metodou

Medové zpracování kávy - Honey, je způsob zpracování kombinující metody washed i natural. V chuti těchto káv je často výraznější tělo a vyšší sladkost s medovým nádechem.
V první fázi po sklizni se kávové třešně ve vodní lázni vytřídí. Kvalitní a zralá zrnka klesnou ke dnu jako první, nezralé a defektní kávové třešně plavou nebo klesají pomaleji. Díky tomu se mohou dále zpracovávat jen kvalitní kávové třešně. Ty se následně zbaví slupky a částečně i dužiny. Následně jsou kávová zrna sušena na slunci obdobně jako u zpracování kávy mokrou (washed) metodou. U Honey metody je velmi důležité pravidelné prohrabávání a otáčení kávy s dužinou při schnutí a to i několikrát do hodiny. Pravidelné otáčení je velmi důležité hlavně v první fázi schnutí, aby nedošlo k hnilobě a tvorbě plísní. Káva se takto suší zpravidla na zvýšených lůžkách (nebo také afrických lůžkách). Na noc se zakrývá před rosou a případně proti dešti. Po vysušení se odstraní zaschlá dužina a káva může putovat do pražíren kávy. Spotřeba vody při této metodě zpracování je malá.

Semi-washed a honey zpracování kávy jsou dvě různé metody zpracování kávových zrn, ale jsou si velmi podobné a někdy se mohou zaměňovat.
Oba procesy zahrnují odstranění vnější vrstvy kávových plodů pomocí depulperu a následné částečné omytí vodou. Rozdíl mezi nimi spočívá v způsobu, jakým jsou zrna sušena.
Při semi-washed zpracování jsou zrna kávy obvykle sušena na slunci nebo v sušičkách na farmách, dokud se nevytvoří suchá zrna. Tento proces vytváří výslednou kávu s plnějším tělem a výraznějším chuťovým profilem.
Honey zpracování kávy však zahrnuje sušení zrn s nějakým množstvím ovoce stále připojeného k nim. V závislosti na množství ovoce, které zůstává na zrně, může být honey káva rozdělena do kategorií jako white honey (bílý med), yellow honey (žlutý med) a red honey (červený med). Tento proces dává kávě sladší a ovocnější chuť a větší komplexitu.
Honey zpracování může být také považováno za druh semi-washed zpracování, ale s větším množstvím ovoce zachovaného na zrně. Rozdíl mezi nimi tedy spočívá v množství ovoce, které zůstává na zrně během sušení.

4 položek celkem
Káva India Malabar AA Monsooned z pražírny BotaCoffee v balení 250g
Minimální acidita Tmavě pražená
India Malabar AA Monsooned
Skladem - upražíme po objednání
od 222 Kč bez DPH
od 249 Kč

Silná, hořká, decentně mandlová, bez acidity.

5130/250
250g balení kávy India Plantation AA 2023 z pražírny BotaCoffee
Minimální acidita Středně pražená
India Plantation AA 2023
Skladem - upražíme po objednání
od 240 Kč bez DPH
od 269 Kč

Káva láká sametovým tělem, střední až vyšší hořkostí hořké čokolády a nádechem ořechů. S kořeněnými tóny, jemnou sladkostí a minimální aciditou poskytuje bohatý a vyvážený...

5133/250
Indonesia Java Semi-Washed Double Picked Blue Sunda 2023 z pražírny BotaCoffee.cz - 250g balení
Minimální acidita Středně pražená
od 249 Kč bez DPH
od 279 Kč

V její vůni se mísí tóny koření s lehkými bylinnými tóny. Tyto vůně jsou doplněny hořkou čokoládou. V její chuti se snoubí vyvážená střední hořkost se střední sladkostí a...

5136/250
Myanmar Paduak z pražírny kávy BotaCoffee v balení 250g
Střední acidita Středně pražená
Myanmar Paduak
Skladem - upražíme po objednání
od 267 Kč bez DPH
od 299 Kč

Káva z Myanmaru je skutečně vzácná a zaujme vás svým džusovým charakterem chuti. Má střední tělo a nízkou hořkost. V dalších vrstvách chuti objevíte střední aciditu s nádechem...

5148/250