Rwanda Nyakarenzo Cup of Excellence 2018 (250g)

399 Kč 409 Kč 409 Kč 409 Kč 409 Kč 409 Kč od 399 Kč 356 Kč bez DPH 365 Kč bez DPH 365 Kč bez DPH 365 Kč bez DPH 365 Kč bez DPH 365 Kč bez DPH od 356 Kč bez DPH 1 596 Kč / 1 kg 1 636 Kč / 1 kg 1 636 Kč / 1 kg 1 636 Kč / 1 kg 1 636 Kč / 1 kg 1 636 Kč / 1 kg
Vyprodáno Vyprodáno Vyprodáno Vyprodáno Vyprodáno Vyprodáno Zvolte variantu
Mletí kávy
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Rooibos, pomeranč, meloun, to vše s menší hořkostí a jiskrnou střední aciditou. Perfektní jak na filtr, tak na ovocnější espresso s nádechem borůvek.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Nyakarenzo leží v okrese Rusizi, v nejzápadnějším regionu Rwandy. Region hraničí s DR Kongo a Burundi a má pobřeží podél slavného jezera Kivu. Nyakarenzo leží v blízkosti přírodního lesa Cyamudongo v průměrné výšce přes 1900 m.n.m.

Samotná farma, kde se káva zpracovává, leží podstatně níže než kávové plantáže. Díky tomu se farmářům jednodušeji dopravuje sklizeň ke zpracování a také to umožňuje přísun horské vody z okolních říček. Farma není vystavena tolik slunečnímu svitu jako samotné plantáže a káva se suší déle a rovnoměrněji.

Jak se můžete přesvědčit z fotek ze zpracovatelské stanice, prostoru pro sušení kávy zde není mnoho a samotná stanice je celkem malá, takže se zaměřují výhradně na kvalitu a ne na kvantitu. I díky menšímu objemu je kontrola celého procesu zpracování podstatně jednodušší.

Samotné zpracování kávy probíhá ve večerních hodinách, kdy zemědělci přináší sklizenou kávu. Proces probíhá klasickou mokrou metodou s fermentací ve vodní lázni po dobu 12 - 24 hodin podle počasí. Káva poté pochází promývacím a třídícím kanálem. Ten funguje tak, že kávu unáší 
voda a nejtěžší zrna klesnou jako první ke dnu. Nejlehčí zrna klesají ke dnu až ke konci kanálu. Tím se káva třídí do 5 kvalitativních šarží. Pro tuto kávu byla vybrána jen nejlepší (nejtěžší) zrna.

V průběhu sezony zpracovatelská stanice zaměstná zhruba 100 lidí z toho přibližně 70 % žen. Kávu zde zpracovává necelých 550 farmářů, kteří vlastní celkem 107 tisíc kávovníků. Speciálně pro soutěž Cup of Excellence připravili s několika nejlepšími farmáři z okolí to nejlepší, co dokáží vypěstovat a zpracovat.

Tento mikrolot dostal od samotné sklizně maximální možnou péči. V Nyakarenzo otestovali přes 100 nejlepších káv, které mají a vybrali tu nejlepší, kterou porota ocenila v národním kole jako nejlepší. Následuje další kolo, kde se sejde kolem 20 expertů na kávu z celého světa a vybrali tuto kávu (lot 28) jako vítěze Cup od Excellence 2018 ve Rwandě s ohodnocením 87 body (cup points).

Káva byla uznána za nejlepší kávu ve Rwandě pro rok 2018. Což je pro farmáře obdoba výhry v loterii. Tato káva se totiž pomocí Cup of Excellence prodává v mezinárodní online aukci a její cena je podstatně vyšší než ostatní (i velmi dobré) kávy. Díky tomu dostane zemědělec velmi dobře zaplaceno.

Země: Rwanda
Umístění: Rusizi District - Western province
Kvalita: Cup of Excellence 2018 lot 28
Washing station: Nyakarenzo Fotky zde
Pěstitelé: Nejlepší pěstitelé z okolí farmy
Odrůda: Bourbon
Datum sklizně: 2018
Nadmořská výška: 1700 - 1900 m.n.m.
Zpracování: Washed a sušení na stolech.

Doporučení na espresso:
Množství kávy: 10 g.
Teplota vody: 93°C.
Tlak: 9 bar.
Doba extrakce: 25-30 s.
Výsledný objem: 25-30 g.

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva z Afriky
Záruka: 1 rok
Množství: 250 g
Odrůda kávy: Arabica
? Vůně před zalitím: Hutná, sladká, kořeněná.
Vůně po zalití: Citrus, pomeranč.
? Chuť: Rooibos, pomeranč, meloun, menší hořkost, jiskrná střední acidita.
? Dochuť: Ovocná, decentní.
? Cena / porce (7 g): od 11,172 Kč (včetně DPH)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Výrobce: BotaCoffee s.r.o.
Ant. Procházky 23/24
62300 Brno
Czechia