Rwanda Nyakarenzo Cup of Excellence 2018 (1kg)

1 499 Kč 1 338 Kč bez DPH
Vyprodáno
Mletí kávy
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Rooibos, pomeranč, meloun, to vše s menší hořkostí a jiskrnou střední aciditou. Perfektní jak na filtr, tak na ovocnější espresso s nádechem borůvek.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Nyakarenzo leží v okrese Rusizi, v nejzápadnějším regionu Rwandy. Region hraničí s DR Kongo a Burundi a má pobřeží podél slavného jezera Kivu. Nyakarenzo leží v blízkosti přírodního lesa Cyamudongo v průměrné výšce přes 1900 m.n.m.

Samotná farma, kde se káva zpracovává, leží podstatně níže než kávové plantáže. Díky tomu se farmářům jednodušeji dopravuje sklizeň ke zpracování a také to umožňuje přísun horské vody z okolních říček. Farma není vystavena tolik slunečnímu svitu jako samotné plantáže a káva se suší déle a rovnoměrněji.

Jak se můžete přesvědčit z fotek ze zpracovatelské stanice, prostoru pro sušení kávy zde není mnoho a samotná stanice je celkem malá, takže se zaměřují výhradně na kvalitu a ne na kvantitu. I díky menšímu objemu je kontrola celého procesu zpracování podstatně jednodušší.

Samotné zpracování kávy probíhá ve večerních hodinách, kdy zemědělci přináší sklizenou kávu. Proces probíhá klasickou mokrou metodou s fermentací ve vodní lázni po dobu 12 - 24 hodin podle počasí. Káva poté pochází promývacím a třídícím kanálem. Ten funguje tak, že kávu unáší 
voda a nejtěžší zrna klesnou jako první ke dnu. Nejlehčí zrna klesají ke dnu až ke konci kanálu. Tím se káva třídí do 5 kvalitativních šarží. Pro tuto kávu byla vybrána jen nejlepší (nejtěžší) zrna.

V průběhu sezony zpracovatelská stanice zaměstná zhruba 100 lidí z toho přibližně 70 % žen. Kávu zde zpracovává necelých 550 farmářů, kteří vlastní celkem 107 tisíc kávovníků. Speciálně pro soutěž Cup of Excellence připravili s několika nejlepšími farmáři z okolí to nejlepší, co dokáží vypěstovat a zpracovat.

Tento mikrolot dostal od samotné sklizně maximální možnou péči. V Nyakarenzo otestovali přes 100 nejlepších káv, které mají a vybrali tu nejlepší, kterou porota ocenila v národním kole jako nejlepší. Následuje další kolo, kde se sejde kolem 20 expertů na kávu z celého světa a vybrali tuto kávu (lot 28) jako vítěze Cup od Excellence 2018 ve Rwandě s ohodnocením 87 body (cup points).

Káva byla uznána za nejlepší kávu ve Rwandě pro rok 2018. Což je pro farmáře obdoba výhry v loterii. Tato káva se totiž pomocí Cup of Excellence prodává v mezinárodní online aukci a její cena je podstatně vyšší než ostatní (i velmi dobré) kávy. Díky tomu dostane zemědělec velmi dobře zaplaceno.

Země: Rwanda
Umístění: Rusizi District - Western province
Kvalita: Cup of Excellence 2018 lot 28
Washing station: Nyakarenzo Fotky zde
Pěstitelé: Nejlepší pěstitelé z okolí farmy
Odrůda: Bourbon
Datum sklizně: 2018
Nadmořská výška: 1700 - 1900 m.n.m.
Zpracování: Washed a sušení na stolech.

Doporučení na espresso:
Množství kávy: 10 g.
Teplota vody: 93°C.
Tlak: 9 bar.
Doba extrakce: 25-30 s.
Výsledný objem: 25-30 g.

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva z Afriky
Záruka: 1 rok
Množství: 1 kg
Odrůda kávy: Arabica
? Vůně před zalitím: Hutná, sladká, kořeněná.
Vůně po zalití: Citrus, pomeranč.
? Chuť: Rooibos, pomeranč, meloun, menší hořkost, jiskrná střední acidita.
? Dochuť: Ovocná, decentní.
? Cena / porce (7 g): od 10,493 Kč (včetně DPH)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Výrobce: BotaCoffee s.r.o.
Ant. Procházky 23/24
62300 Brno
Czechia