Kenya AB TOP Thirikwa Gakuyuni (250g)
Detailní popis produktu
Tato káva pochází od drobných farmářů ze společenství Thirikwa Farmers Cooperative Society a zpracována byla v mlýně na mokré zpracování kávy (washed) Gakuyuini, ten se nachází blízko měst Kerugoya a Kianyaga v centrální části Keni.
Samotný družstevní mlýn Gakuyuini se nachází v nadmořské výšce 1600 m.n.m. a je jediným mokrým mlýnem v družstvu. Kávu sem sváží z okolí vesnic Githiru, Gituba a Mukure. Naprostá většina kávových farem je smíšená. Pěstují tedy kávu a k tomu další zemědělské plodiny nebo mají chov. Díky tomu zde mohou využívat organický způsob hnojení kávovníků (hnůj, kompost). Průměrná farma má méně něž hektar půdy a kolem 150-200 kávovníků, které rostou na úpatí hory Mt. Kenya v nadmořské výšce 1500 - 1900 m.n.m.
Samotné družstvo je řízeno demokraticky vedenou radou pěti členů, na kterou dohlíží tajemník. Celkový počet členů je aktuálně 1553.
V období sklizně jsou ručně vybírány jen ty nejzralejší a nejlepší třešně a ještě tentýž den jsou dopraveny do mokrého mlýna na zpracování. V mlýně jsou zrna ještě před zpracováním ručně tříděna, aby se oddělily nezralé a vadné kávové třešně. Následuje rozrušení povrchu kávové třešně a fermentace ve vodní nádrži po dobu 12 - 16 hodin. Po fermentaci se káva propláchne horskou vodou a je sušena na zvýšených (afrických) ložích na slunci. Při samotném sušení, kdy se káva musí obracet, se ručně zároveň opět třídí, aby neobsahovala defektní zrna a vady.
Po vysušení se káva prodává v aukčním režimu v Nairobi. Díky systému aukcí kávy v Keni má každý pěstitel přímý vliv na částku, kterou za svoji kávu utrží. Pokud se pěstiteli podaří vypěstovat opravdu špičkovou kávu jako je tato, dostane za ni v aukci i velmi dobře zaplaceno.
Značení káv v Keni je AA, AB a tak dále. Nicméně je to označení jen na základě velikosti zrna. Obecně platí, že čím větší zrno, tím lepší chuť kávy. Ale rozdíly ve velikosti mezi AA a AB jsou velmi malé a mnohdy je chuťově AB lepší než AA. Nicméně v aukcích je zpravidla AA dražší. Tato káva má označení AB TOP. Jedná se tedy o druhou největší velikost zrna.
Země: Kenya
Region: Kirinyaga East District, Centrální Kenya
Města: Githiru, Gituba a Mukure.
Farma: Thirikwa Farmers Cooperative Society
Zpracování: Mokrou cestou (washed) v mlýnu Gakuyuini, sušení na Afrických lůžkách na slunci
Odrůda: SL28, SL34 a Ruiru 11
Nadmořská výška: 1500 - 1900 m.n.m.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva z Afriky |
---|---|
Záruka: | 1 rok |
Množství: | 250 g |
Odrůda kávy: | Arabica |
Zpracování kávy: | Washed |
? Vůně před zalitím: | Vůně lesa, eukalypt, koření. |
Vůně po zalití: | Cukrová vata. |
? Chuť: | Velmi čistá chuť s plným tělem, střední hořkostí, vyšší aciditou s nádechem lesního ovoce a ostružin. |
? Dochuť: | Příjemně hořká. |
? Cena / porce (7 g): | od 9,24 Kč (včetně DPH) |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Výrobce: BotaCoffee s.r.o.
Ant. Procházky 23/24
62300 Brno
Czechia