Zákaznická podpora: +420 773 229 042 info@botacoffee.cz

    Kenya AB TOP Thirikwa Gakuyuni (250g)

    Novinka
    Výrobce: BotaCoffee
    340 Kč 340 Kč 340 Kč 340 Kč 340 Kč 330 Kč od 330 Kč 296 Kč bez DPH 296 Kč bez DPH 296 Kč bez DPH 296 Kč bez DPH 296 Kč bez DPH 287 Kč bez DPH od 287 Kč bez DPH 1 360 Kč/1kg 1 360 Kč/1kg 1 360 Kč/1kg 1 360 Kč/1kg 1 360 Kč/1kg 1 320 Kč/1kg
    Mletí kávy:
    Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu

    Velmi čistá chuť s plným tělem, střední hořkostí, vyšší aciditou s nádechem lesního ovoce a ostružin.
    Doporučujeme zejména na filtr. V espressu se velmi zvýrazní acidita, která je až agresivní.

    Detailní informace

    Detailní popis produktu

    Tato káva pochází od drobných farmářů ze společenství Thirikwa Farmers Cooperative Society a zpracována byla v mlýně na mokré zpracování kávy (washed) Gakuyuini, ten se nachází blízko měst Kerugoya a Kianyaga v centrální části Keni.
    Samotný družstevní mlýn Gakuyuini se nachází v nadmořské výšce 1600 m.n.m. a je jediným mokrým mlýnem v družstvu. Kávu sem sváží z okolí vesnic Githiru, Gituba a Mukure. Naprostá většina kávových farem je smíšená. Pěstují tedy kávu a k tomu další zemědělské plodiny nebo mají chov. Díky tomu zde mohou využívat organický způsob hnojení kávovníků (hnůj, kompost). Průměrná farma má méně něž hektar půdy a kolem 150-200 kávovníků, které rostou na úpatí hory Mt. Kenya v nadmořské výšce 1500 - 1900 m.n.m.
    Samotné družstvo je řízeno demokraticky vedenou radou pěti členů, na kterou dohlíží tajemník. Celkový počet členů je aktuálně 1553.
    V období sklizně jsou ručně vybírány jen ty nejzralejší a nejlepší třešně a ještě tentýž den jsou dopraveny do mokrého mlýna na zpracování. V mlýně jsou zrna ještě před zpracováním ručně tříděna, aby se oddělily nezralé a vadné kávové třešně. Následuje rozrušení povrchu kávové třešně a fermentace ve vodní nádrži po dobu 12 - 16 hodin. Po fermentaci se káva propláchne horskou vodou a je sušena na zvýšených (afrických) ložích na slunci. Při samotném sušení, kdy se káva musí obracet, se ručně zároveň opět třídí, aby neobsahovala defektní zrna a vady.
    Po vysušení se káva prodává v aukčním režimu v Nairobi. Díky systému aukcí kávy v Keni má každý pěstitel přímý vliv na částku, kterou za svoji kávu utrží. Pokud se pěstiteli podaří vypěstovat opravdu špičkovou kávu jako je tato, dostane za ni v aukci i velmi dobře zaplaceno.
    Značení káv v Keni je AA, AB a tak dále. Nicméně je to označení jen na základě velikosti zrna. Obecně platí, že čím větší zrno, tím lepší chuť kávy. Ale rozdíly ve velikosti mezi AA a AB jsou velmi malé a mnohdy je chuťově AB lepší než AA. Nicméně v aukcích je zpravidla AA dražší. Tato káva má označení AB TOP. Jedná se tedy o druhou největší velikost zrna.

    Země: Kenya
    Region: Kirinyaga East District, Centrální Kenya
    Města: Githiru, Gituba a Mukure.
    Farma: Thirikwa Farmers Cooperative Society
    Zpracování: Mokrou cestou (washed) v mlýnu Gakuyuini, sušení na Afrických lůžkách na slunci
    Odrůda: SL28, SL34 a Ruiru 11
    Nadmořská výška: 1500 - 1900 m.n.m.

    Doplňkové parametry

    Záruka: 1 rok
    Množství: 250 g
    Odrůda: 100% Arabica
    zpracování: Washed (praná)
    ? Vůně před zalitím: Vůně lesa, eukalypt, koření.
    Vůně po zalití: Cukrová vata.
    ? Chuť: Velmi čistá chuť s plným tělem, střední hořkostí, vyšší aciditou s nádechem lesního ovoce a ostružin.
    ? Dochuť: Příjemně hořká.
    ? Cena / porce (7 g): od 9,24 Kč (včetně DPH)

    Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

    Přidat komentář
    Nevyplňujte toto pole:

    Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

    Nevyplňujte toto pole: