Ethiopia Sidamo Gr.2 Organic Shakisso (250g)

279 Kč 279 Kč 279 Kč 279 Kč 279 Kč 269 Kč od 269 Kč 243 Kč bez DPH 243 Kč bez DPH 243 Kč bez DPH 243 Kč bez DPH 243 Kč bez DPH 234 Kč bez DPH od 234 Kč bez DPH 1 116 Kč/1kg 1 116 Kč/1kg 1 116 Kč/1kg 1 116 Kč/1kg 1 116 Kč/1kg 1 076 Kč/1kg
Vyprodáno Vyprodáno Vyprodáno Vyprodáno Vyprodáno Vyprodáno Zvolte variantu
Mletí kávy

Plné tělo, příjemně vyvážená střední hořkost s lehce výraznější aciditou. Jedná se o velmi zábavnou chuť, která vás jen tak neomrzí. Káva je perfektní na filtru. V espressu vystoupí na povrch citrónovo-grepová acidita.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Káva pochází z farmy Shakisso, která se nachází v oblasti Guji v jižní části Oromie u Sidama. Farmu založil Haile Gebre v roce 2001 a od té doby se zaměřuje na pěstování kávy s certifikací organic. Tedy bez použití chemických postřiků, umělých hnojiv atd.

Farma Shakisso má rozlohu přes 640 hektarů. V hlavní sklizni zaměstnává přes 300 zaměstnanců, kteří ručně kávu sklízí. Trvale zaměstnává 12 lidí s více než desetiletou praxí v pěstování a zpracování kávy.

Farma je zajímavá také tím, že na jejím místě se v minulosti objevilo zlato a místní v naději, že nějaké najdou hroudu celé území rozkopali a často i podkopali. Díky tomu dochází na farmě mezi kávovníky k častým propadům zeminy a častému poškození kořenů a úhynu i těch nejcennějších kávovníků. I proto má farma vlastní školku pro pěstování sazenic a vzniklé ztráty se snaží co nejdříve nahrazovat.

Pěstují zde velmi zajímavou "odrůdu" a to Mixed Heirloom, někdy označovanou i Etiopian Meirloom, což v překladu znamená smíšené dědictví. V Etiopii je dva až šest tisíc odrůd káv (opravdu nejde o překlep). Tyto kávy se mezi sebou při každém opylení volně kříží a vznikají i zanikají další odrůdy. Kvůli tak velkému počtu odrůd je jejich rozlišení a izolace od ostatních odrůd velmi těžko proveditelná, proto se v podstatě neidentifikovatelné odrůdy arabiky označují právě jako Mixed Heirloom. Výsledek je ovšem perfektní. Každá farma může mít za několik generací kávovníků odrůdy, které se přizpůsobí právě podmínkám na farmě a díky tomu je Etiopie i tak chuťově rozmanitá. Ne nadarmo je Etiopie nazývána pravlastí kávy a kávovník se do světa rozšířil právě z dnešní Etiopie.

Země: Etiopie
Oblast: Guji (Sidamo)
Farma: Shakisso
Rozloha farmy: 640 hektarů
Nadmořská výška: 1800 m.n.m.
Farmář: Haile Gebre
Sběr: Výhradně ruční (přes 300 sběračů v období hlavní sklizně)
Zpracování: washed (praná)
Kvalita zrna: Grade 2
Odrůda: Etiopian Heirloom
Certifikáty: Organic, RainForest
Web farmy: https://www.trabocca.com/our-coffees/ethiopia/sidamo/shakisso-farm/

Doplňkové parametry

Kategorie: Afrika
Záruka: 1 rok
Množství: 250 g
Odrůda: 100% Arabica
? Vůně před zalitím: Exotické ovoce, kořeněná.
Vůně po zalití: Lehce kořeněná.
? Chuť: Plné tělo, příjemně vyvážená střední hořkost s lehce výraznější aciditou. V espressu dominuje citrónovo grepová acidita.
? Dochuť: Příjemná, lehce hořká s nádechem grepu.
? Cena / porce (7 g): od 7,532 Kč (včetně DPH)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole: